Szüretelt az ország, minőségi lesz a bor

2023.10.21

Már csak itt-ott csattog a metszőolló a szőlészetek soraiban

Most már csak az aszú-jellegű szőlőfajták sütkéreznek és áznak a szabadban, valójában az ország leszüretelte már a termést. Tokajtól Villányig, Villánytól Mozsgóig elcsattogtak már a metszőollók, elhalkultak a puttonyos utáni kiáltások.

Most olvasom a Pécsi borvidék egyik jó nevű pincészetétől, a Gáspár pincészet közösségi média oldalán is, hogy:

"Gyönyörű késő őszi időben szüreteltük ma az Alsó-hegyen a Cabernet Sauvignont.
99%-on vagyunk, a késői szüretelésű Cirfandli egy része még alszik néhányat odakint."

De mi is az a szüret félig tudományos megközelítésben?

A szüret

A szüret egy olyan mezőgazdasági tevékenység, amely során a növények, általában a termények vagy a gyümölcsök betakarítása történik. A szüretelés a növények érett állapotában valósul meg, amikor a termények vagy gyümölcsök megfelelő érettségi szintet érnek el, hogy azok használhatók vagy tárolhatók legyenek.
A szüret célja az, hogy a terményeket a lehető legjobb minőségben és mennyiségben gyűjtsék be, hogy azokat később élelmiszerként fogyasszák vagy feldolgozzák.

A szüret időpontja függ a terménytől vagy a gyümölcs fajtájától, a növény növekedésétől és az éghajlati körülményektől. A gyümölcsök és a zöldségek nyáron vagy ősszel szüretelhetők, amikor azok érett állapotba kerülnek. Például alma, körte, szőlő és számos zöldség ilyenkor szüretelhető.

A szüretelés eszközei

Az eszközök és felszerelések, amelyekre a szüretelés során szükség lehet, a következők lehetnek:

  1. Szüretelő eszközök: Ezek a kézi vagy gépi eszközök, amelyek segítségével a terményeket le lehet vágni vagy leszedni a növényekről. Példák: metszőollók, gyümölcs- és zöldséggyűjtő kosarak, gépi szüretelő gépek.

  2. Szállítóeszközök: Szüretelés után a terményeket szállítani kell a betakarítás helyéről a tárolóhelyekre vagy piacokra. Ehhez teherautokat, traktorokat vagy egyéb szállítóeszközöket használnak.

  3. Tárolóeszközök: A szüretelt termények tárolásához speciális edényekre vagy tartályokra lehet szükség, például hűtőházak, raktárak vagy hűtőládák.

  4. Védőfelszerelések: Azok, akik a szüret során dolgoznak, gyakran speciális védőfelszereléseket is viselnek, például védőkesztyűket, sapkákat vagy ruházatot, hogy megvédjék magukat a növények részeitől vagy a környezeti hatásoktól.

Az eszközök és a szüretelés folyamata nagyban függ a konkrét növénytípustól, a termény mennyiségétől és a gazdálkodási gyakorlattól. A szüretelés hatékony és gondos végrehajtása kulcsfontosságú a jó minőségű termények előállításához és a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

***

Elolvasásra ajánlom még:

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el